Akupunktur


Akupunktur


Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform som både gjennom lang erfaring og moderne medisinsk forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsmetode med svært få bivirkninger. Den kan brukes både som alternativ og som supplement til vestlig medisin.


Sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere med tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens mange energibaner (meridianer), ønsker akupunktøren å gjenopprette balansen i kroppen.

Våre akupunktører er medlemmer av Akupunkturforeningen, som stiller de strengeste krav til kvalifikasjoner hos sine medlemmer. Med et spekter av fysiske og psykiske plager viser det at det er behov for akupunktører med god forståelse og kunnskap i både biomedisin, men også i kinesisk medisinsk teori og kunnskap. Akupunkturforeningen mener derfor at en 4-årig utdanning tilsvarende 240 studiepoeng er nødvendig for å være en kvalifisert utøver av akupunktur.


Hva brukes akupunktur for?


Smertedempende effekt

Den smertedempende effekten til akupunktur er blitt forsket på i mer enn 60 år, og viser at både opoide nevropeptider som enkefalin, endorfin, dynorfin, endomorfin og nociceptin/orfanin FQ og non-opoide nevropeptider er involvert i den analgetiske effekten til akupunktur. De non-opoide nevropeptidene som syntetiseres ved akupunktur eller elektroakupunktur har blitt undersøkt både for sin analgetiske effekt, men også for sin anti-inflammatoriske effekt. Studier har vist at akupunktur eller elektroakupunktur er effektivt ved smerter forårsaket av inflammasjon og kreft, i tillegg til viscerale og nevropatiske smerter. Les mer om virkningsmekanismer her: https://akupunktur.no/oppslagsverk/virkningsmekanismer/


Smertetilstander

Akupunktur brukes mye for kroniske smertetilstander. Spenningshodepine, migrene, kroniske smerter i muskel-skjelett-systemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær, kombinert med innskrenket bevegelighet), rheumatoid artritt (i stadium I og II), kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader og forstuvning

 

Neurologiske tilstander

Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), hemiplegi etter hjerneslag, Bells paralyse (perifer fascialisparese).


Luftveier

Allergisk rhinitt, kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales antibiotika), bronkial astma uten komplikasjoner.


Fordøyelse

Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; Kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.


Blod

Leukopeni etter stråle- og cellegiftbehandling.


Tilstander i urinveier og genitalia

Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer. F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge).


Gynekologiske forstyrrelser

Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.


Hjerte/kar-tilstander

For lavt og for høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe.


Lettere psykiatriske tilstander

Lettere depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, ulike stresstilstander.


Avhengighetsproblemer

Tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, narkotikaavhengighet, overdreven spising. Gjelder både hjelp ved avvenning og abstinensproblemer som uro, nervøsitet, overdreven appetitt osv.


Sanseorganene

Menières syndrom, smerter i øret.

 

Om behandlingen

Under første akupunkturbehandling blir det foretatt et grundig intervju som gir et grunnlag for å stille diagnose. De opplysningene som kommer frem blir ført i en journal. Akupunkturforeningens medlemmer plikter å behandle helse- og personopplysninger på forsvarlig måte og i overensstemmelse med gjeldende lover og forskrifter. Under intervjuet stilles det spørsmål om plager og symptomer og den generelle allmenntilstanden. I tillegg brukes puls- og tungediagnostikk.


Diagnosen er utgangspunktet for akupunktørens valg av akupunkturpunkter og hvordan disse skal stimuleres. Målet med en slik diagnostisering er å finne årsaken til plagene slik at hver pasient får en individuell tilpasset behandling. Dette er viktig ettersom de samme sykdommer og symptomer kan ha forskjellige årsaker ut fra tradisjonell kinesisk medisin.

Under akupunkturbehandlmaruiusingen benyttes svært tynne forhåndsssteriliserte engangsnåler, disse stikkes i spesifikke punkter langs kroppens meridianer ("energi-kanaler"), som går langs og rundt på kroppen. Så lenge energien “Qi” får flyte fritt uten blokkeringer i meridianene har vi god helse. Hvis energiflyten av en eller flere årsaker blir forstyrret, oppstår ubalanse som kan resultere i smerte og/eller sykdom. Ved å stimulere de rette punktene regulerer akupunktøren Qi og balansen gjenopprettes.

Nålene kan stå urørt under behandlingen, men like vanlig er det at nålene blir manipulert med fingrene, varmet opp med moxa eller stimulert med strøm. Nålene står vanligvis inne i 20-40 minutter. Antall nåler som benyttes under en behandling kan variere. Antall behandlinger er avhengig av hva slags problem som behandles og plagenes varighet.


Gjør akupunktur vondt? Noen vil kanskje svare ja, men langt de fleste vil si at akupunktur ikke er vondt. Mange blir overrasket over hvor lite smertefullt det er å få nåler. Litt ubehag vil nok de fleste kjenne, men langt de fleste vil bare kjenne et lite stikk når nålen stikkes gjennom huden. Når nålen er satt skal den beveges for å komme i riktig stilling. Når nålen er riktig plassert i akupunkturpunktet skal pasienten kjenne et press eller en litt dump følelse i området der nålen står. Dette kalles De Qi.

Under og etter behandling opplever noen pasienter trøtthet, mens andre kan oppleve økt energi og livsglede. Andre følelser kan også dukke opp og dette er helt naturlig. Noen pasienter kan få en svak prikkende eller en nummen følelse der nålene sitter, noe som bare indikerer at nålene jobber og behandlingen virker. Pasienten kan oppleve ømhet rundt stikket etter behandling. Enkelte ganger kan man også få et lite blåmerke. Dette er bivirkninger som går over etter et par dager.


Les mer om akupunktur her : https://akupunktur.no/oppslagsverk/hva-er-akupunktur/